Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdemes tudni!

 1. Egyre többet hallani arról, hogy sírkőkészítők a síremlékekről azt hirdetik : ,,NEM KÍNAI " vagy ,,MAGYAR GRÁNIT ".

Ezek nem valós állítások, csak reklám fogások, amelyekkel próbálják megnyerni a hozzájuk forduló megrendelőket. Hiszen Magyarországon nincs gránit kitermelés, így nem létezik  ,,magyar gránit", amiből síremlék készíthető! Tehát kizárólag külföldről lehet beszerezni a köveket.

A legtöbb gránitot Kínából kapjuk, mivel a világ gránit kitermelésében, feldolgozásában (darabolás, fényezés) a kínaik állnak az élen, hiszen ott rendkívül olcsó a munkaerő. Igaz, készítenek teljesen készre előregyártott síköveket is, amelyeknek ára nálunk is kedvező, viszont számolnunk kell azzal, hogy azok méretei a magyar szabványhoz képest kisebbek, így a temetéskor problémák merülhetnek fel.

Ezen kívül Indiából, Afrikából,és Dél-Amerikából szállítanak hazánkba szép, minőségi gránitokat.

 2.  Miért érdemes a gránitot választani?

Gránit sírköveken kívül készítek még műkő- , illetve misungos síremlékeket, amelyek árai alacsonyabbak, viszont ha megnézzük, hogy a műköves síremlékek árai mennyivel különböznek a  már említett kedvező árú kínai gránitból készült, (magyar szabványnak megfelelő méretű) síremlékek áraitól, figyelembe véve azok tartósságát (a gránit ellenállóbb a fagynak, nem telepedik meg rajta a moha, könnyebben tisztítható, stb.), esztétikusságát  -  talán lehet, hogy érdemesebb a kicsivel drágább gránitot választani.